Actualitate

Se fâsâie gogoașa lui Viziteu cu secția de „Arși” de la fostul Spital Municipal: nu se poate finanța un spital care nu mai există!

Anunțată cu surle și trâmbițe de primarul Viziteu, secția de „Arși” de la fostul Spital Municipal e la fel ca parcările plutitoare sau trenul urban: o poveste nemuritoare bună doar de Facebook. Realitatea contrazice basmele livrate de primarul USR: fondurile europene nu pot fi utilizate la finanțarea unui spital care nu mai există, cu atât mai puțin la amenajarea unei secții care nu se regăsește în nicio strategie guvernamentală. Deși USR a condus vreme de un an Ministerul Sănătății, în 2021, pentru sănătatea băcăuană asta a însemnat ZERO investiții și ZERO rezultate.

Dus de nas chiar de ai lui

În realitate, echipa Barna – Ghinea l-a dus cu preșul pe Viziteu, în schimbul voturilor organizației Bacău – la congresul USR de anul trecut – primarul fiind amăgit cu „prinderea” unei secții de Arși, în PNRR, aceasta urmând să fie amenajată la un spital desființat de Guvern cu un an mai devreme, în 2020! Barna și-a luat voturile la congres, iar Viziteu a rămas cu postarea pe Facebook despre o secție de „Arși” la fel de „SF” ca trenul urban sau parcările plutitoare. 

Totul a fost doar o cacealma politică, în lista cu obiective medicale finanțate prin PNRR secția lui Viziteu fiind a 49-a, adică ultima, în condițiile în care doar primele 25 vor primi propriu-zis finanțare. Implementarea va fi realizată prin intermediul ANDIS, o agenție guvernamentală care va păstori investițiile din domeniul sanitar, a cărei înființare a fost o condiție asumată de România prin PNRR. 

Eșec previzibil

În perioada următoare, gogoașa pe care Viziteu a vândut-o băcăuanilor se va dezumfla în toată splendoarea, nepriceputul primar urmărind să arunce pisica moartă în curtea altora, așa cum o face de la începutul mandatului. De altfel, telenovela secției de „Arși” de la fostul Spital Municipal nici nu putea avea un alt deznodământ, dacă ne gândim că în Primărie nu există niciun act primit de la Ministerul Fondurilor Europene prin care se atestă că acest proiect este eligibil sau ar avea asigurată finanțare prin PNRR. Doar vorbe în vânt și pe…Facebook, unde Viziteu obișnuiește să se tragă în poze la frizerie, cafenele, păcănele etc. 

Când va spune primarul că alții sunt de vină?

Ca să-și ascundă nepriceperea și naivitatea, din cauza cărora fostul Spital Municipal nu va primi finanțare așa cum se lăuda de zor, primarul Viziteu va acuza – din nou – în dreapta și-n stânga. Refrenul ruginit cu „PSD e de vină” va reveni, cel mai probabil, în gura edilului; la fel și placa prăfuită cu războaiele imaginare duse de Viziteu în numele băcăuanilor și pentru sănătatea lor. Independentul Chirilescu sau viceprimarul Ghingheș vor fi, de asemenea, arătați cu degetul. La fel și consilierii locali de la PER. 

Totul e, însă, mult mai simplu de explicat: incompetența celor care astăzi conduc Primăria Bacău a făcut ca fostul Spital Municipal să piardă trenul finanțării, iar clădirea – care se află de 15 ani în stadiu de șantier – să rămână, cine știe pentru cât timp, cu 3 etaje neterminate. Nefinalizată și nepusă în funcțiune pentru a oferi servicii medicale contribuabililor băcăuani, adică tocmai celor care au plătit ridicarea clădirii.