Politică

Prefectul PNL, asmuțit împotriva consilierilor locali PNL. Ce blaturi coace Palăr ca să scape de „vechii” liberali

Că prefectul Miroșeanu, fost consilier județean PNL, acționează doar la comanda politică a șefului liberalilor, deputatul Ionel Palăr, nu mai e o știre pentru nimeni (din biroul prefectului, Palăr a participat inclusiv la ședințele prin teleconferință cu conducerea centrală a PNL în perioada pandemiei). Că prefectul a fost asmuțit de chiar șeful PNL Bacău împotriva consilierilor locali PNL din mun. Bacău, asta e o știre: mai ales atunci când prefectul desființează premeditat un proiect inițiat de consilierii PNL, care a trecut de votul CL, vizând facilități acordate mediului local de afaceri și populației active, adică tocmai electoratului care ar putea avea vederi/afinități liberale.

https://youtu.be/L6amydD2ewc

Proiectul a fost aprobat în ședința CL din aprilie, după ce în martie consilierii PNL au avut o primă tentativă de promovare a acestuia în dezbaterea consiliului. Inițiativa vizează mai multe facilități și scutiri fiscale acordate persoanelor juridice și fizice din Bacău, în contextul pandemiei Covid19 care a afectat drastic economia locală. Proiectul depus de aleșii PNL a trecut cu votul „pentru” dat de consilierii social-democrați, în condițiile în care conducerea PSD Bacău anunțase încă din 19 martie că va susține măsuri de ajutorare a populației active din oraș, precum și a mediului antreprenorial local.

Stupoare însă! Pe fir a intrat prefectul PNL care, la ordinul șefului PNL Bacău a cerut revocarea urgentă a hotărârii inițiate de liberali și votate de CL sub pretextul că aceasta ar fi nelegală. Miroșeanu a fost chiar convocat la sediul PNL, unde i s-au trasat pașii de urmat în această privință. Premiera administrativă – prefectul PNL să „desființeze” un proiect al consilierilor PNL – are un vădit substrat politic, motivat de un blat al deputatului Palăr care, cu un PNL aflat pe tobogan, nu mai știe cui să dea partidul, în speranța că-și va salva scaunul politic.

Deși proiectul inițiat de aleșii PNL era unul util, cu măsuri fiscale necesare, el nu a fost pe placul primarului C. Necula care, în virtutea blatului copt de Palăr, a cerut desființarea hotărârii de către Prefectură. Acest lucru e pe cale să se întâmple chiar în ședința CL de vineri, 29 mai, când forul deliberativ local e chemat să revoce, la cererea Prefecturii Bacău, hotărârea privind facilitățile fiscale propuse de liberali și aprobate în 30 aprilie.

Blatul politic gândit de Palăr lovește în plin chiar PNL-ul, ale cărui inițiative sunt ba vândute, ba trântite la colț de stradă de deputatul cu 4 mandate la activ. La fel de loviți sunt și consilierii, victimele trocurilor de 2 bani antamate de Palăr. Cârdâșia e și mai evidentă dacă luăm în calcul că primarul Bacăului nu suflă un cuvânt despre PNL și, mai ales, despre Guvernul liberal care a gestionat catastrofal pandemia de Covid19, lăsând autoritățile locale să se descurce cum pot.

Asta, deși Necula ne obișnuise cu „înjurături” săptămânale la adresa guvernului PSD, în timpul mandatului Vioricăi Dăncilă, chiar atunci când executivul social-democrat pompa ajutoare de zeci de milioane lei în sistemul de încălzire centralizată a municipiului Bacău. Chiar dacă PNL n-a dat nimic Bacăului și Primăriei, Necula nu spune niciun cuvânt critic la adresa Guvernului și a liberalilor.

Palăr vrea să scape de câteva voci critice consacrate din organizația PNL Bacău, precum și de peneliștii cu state vechi de activitate, care au dus greul voturilor când PNL avea 20 la sută și chiar mai puțin. Primul vizat e primarul Viorel Miron, de la Comănești, ale cărui pretenții, acoperite prin voturile celor 4 mandate de primar, îi dau frisoane lui Palăr. De altfel, transferul primarilor traseiști de la Moinești și Dărmănești, via defunctul ALDE, are drept scop – între altele – izolarea și marginalizarea influenței lui Miron și a grupării sale în partid, un critic acerb și consacrat al proprietarului clinicii Luxor.

O altă linie urmărită de vânzătorul de partid Palăr este marginalizarea unor liberali precum Mircea Fechet sau Claudiu Năstase (și nu doar ei), oameni de partid cu state vechi, care au fost izolați la București prin numirea în funcția de secretari de stat. Decuplarea acestora de organizația județeană Bacău e, fără îndoială, o oportunitate pentru Palăr care își vede nestingherit de blaturi, așa cum este respingerea proiectului PNL de care am vorbit la început.

La timona municipalei PNL se află un alt lider pe care Palăr îl vrea aruncat peste bord, fostul senator Dragoș Luchian – exponent al unei grupări interne la rândul său vehementă la adresa lui Palăr. În cheia acestei divergențe trebuie privită chemarea la ordin a prefectului și trântirea inițiativei aleșilor locali PNL, deputatul liberal subminând cu bună știință autoritatea internă a lui Luchian, una tot mai formală cu trecerea anilor.

Write A Comment