„Fără penali în funcții publice!”, vă mai amintiți? A fost doar un slogan mincinos de campanie. Odată ajuns la conducerea Primăriei Bacău, primarul Lucian Stanciu-Viziteu s-a înconjurat de penali și oameni fără studii, angajați ilegal chiar la propriul său cabinet. Borfași și tăinuitori de hoți, neșcoliți fără acte de studii, ex-polițiști cu antecedente penale, administrația Viziteu s-a umplut de penali ca de păduchi.
Cartofor de profesie, cu datorii neachitate (bani împrumutați pentru a juca poker), Claudiu Tudor e un fost cameraman băcăuan care, în campania electorală, i-a asigurat candidatului Viziteu transmisiile live pe Facebook. Rețeaua de socializare conține suficiente urme ale colaborării dintre cei doi. Una dintre ele, o poză, ilustrează articolul de față.
Partea mai puțin știută a lucrurilor, dar cu siguranță cunoscută de cel ajuns între timp primar al Bacăului, e că Tudor figurează trimis în judecată într-un dosar penal, alături de alți co-inculpați, sub acuzația de tăinuire. Dar și angajat în Primăria Bacău, la cabinetul primarului USR. O dublă postură: penal și angajat la primarul care milita pentru „fără penali în funcții publice”.
Concret, acolitul lui Viziteu a pus umărul la înstrăinarea unor bunuri – telefoane, tablete – despre care știa că provin dintr-un furt. În aprilie 2015, hoții au sustras mai multe bunuri de valoare din locuința unui băcăuan care muncea în Spania și trimisese acasă colete (pe str. Milcov, unde locuiește și consilierul primarului). O parte importantă din bunuri a fost plasată în „custodia” lui Tudor, care – conform oamenilor legii – a înlesnit valorificarea acestora (telefoane IPhone, tabletă Samsung etc).
De altfel, păgubiții au estimat prejudiciul în urma furtului la aproximativ 135.000 lei (25.000 euro), casa fiindu-le prăduită și de bijuterii, parfumuri, băuturi scumpe, produse alimentare, precum și 2500 euro în cash etc. La data rechizitoriului, respectiv 30 septembrie 2019, Claudiu Tudor figura angajat corespondent al SC Antena 3 SA.
Ca o picanterie, în dosar este „prinsă” și spargerea din noaptea de Înviere din 2015, când aceiași hoți au intrat în locuința afaceristului Liviu Goian, una dintre „pușculițele” administrației Romeo Stavarache. Ulterior, în cursul anchetei, Goian și-a recunoscut seiful crem abandonat de hoți în albia râului Bistrița.
În ultimele 2-3 luni din 2021, Cl. Tudor a făcut eforturi substanțiale pentru a băga diverși funcționari din Primărie în tot felul de comisii de disciplină, pentru ca aceștia să fie penalizați în contul unor cauze închipuite, în condițiile în care el însuși trebuie să răspundă în fața legii pentru fapte penale concrete.
Doar primarul Viziteu poate lămuri cum s-a înhăitat omul său de încredere, actual consilier pe cabinet, cu spărgătorii de locuințe care în ultimii 4-5 ani au făcut carieră prin cartierele Bistrița Lac și Milcov.
Dar Tudor nu e singurul cu bube-n cap.
Neșcoliți cu „diplome”
Corabia găurită a administrației Viziteu a fost de curând abandonată de Ionuț Avram și de Andreea Cochior, ambii de asemenea angajați la cabinetul primarului, fără a avea acte de studii superioare, deși posturile pe care fuseseră încadrați cereau expres asta. Luni de zile, cei doi au încasat – în mod necuvenit – drepturi salariale, aferente unor posturi pe care, dacă legea ar fi fost respectată, nu puteau fi angajați.
Primul, Avram, un blogger mercenar băcăuan care trebuie să plătească zeci de mii lei daune în urma mai multor procese pierdute (pentru calomniile proferate de-a lungul timpului), își arogase poziția de purtător de cuvânt al Primăriei, postură din care i-a insultat pe consilierii locali, în repetate rânduri, dar și pe băcăuanii care nu au înțeles ce imensă binefacere pentru oraș este administrația Viziteu, tocmai când primarul dorea să impună majorarea taxei de salubritate cu 140%.
A doua, Cochior, este fosta consilieră a lui Viziteu din perioada când actualul edil era deputat – deci lipsa studiilor acesteia era cunoscută de primar încă de la angajarea femeii la cabinetul său. Cochior, care s-a băgat în toate comisiile din Primărie, primind inclusiv spor pentru presupuse activități în proiecte cu fonduri europene, ar fi returnat între timp banii încasați nelegal în ultimele 4-5 luni.
Pe fir a intrat însă DNA, care la 22 martie 2021 a cerut toate înscrisurile privitoare la angajarea nelegală a celor doi la cabinetul primarului Viziteu, precum și privind activitatea desfășurată în primărie de Avram & Cochior. Actele făcute de aceștia se află acum sub spectrul nulității de drept.
„Organul” de la corp control
„Uitat” pe la obscurul corp control primar, un alt penal: Cristinel Valy Nechita, fost polițist cu antecedente penale, dat afară din Poliție în anii ’90 din cauza „sutei de mărci” specifică perioadei și nu numai. Ulterior, a devenit „săgeată”: când a unora, când a altora. A fost adus în Primărie de fostul primar Cosmin Necula, pentru a face pe „ginitorul” în rândul funcționărimii din Primărie, fără prea mare succes însă.
Un banal search pe Google relevă că numele său apare în diverse dosare controversate de privatizare din anii ’90, inclusiv a unor hoteluri din Bacău, dar și în dosarul delapidării Băncii Transilvania din anii 2000. În mandatul fostului primar, Nechita s-a ocupat cu înregistrarea unor colegi din Primărie, între aceștia numărându-se inclusiv directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu, înregistrat de Nechita în clubul Valhalla, când stătea la o bere în compania unui prieten din copilărie. Zvonurile ce circulă prin Primărie atestă că acesta i-ar fi înregistrat și pe „grangurii” aduși de primarul Viziteu la cabinetul său.
În campania de la alegerile locale de anul trecut și-a luat concediu de la Primărie, îngroșând rândurile susținătorilor lui Sergiu Sechelariu pentru care i-a făcut campanie electorală. Cum? Scoțând din Primărie acte și înscrisuri care ulterior au fost folosite în articole comandate în presa on-line împotriva lui Necula, pe care Sechelariu îl contracandida.
Ultima realizare a lui Nechita – pierderea permisului de conducere auto, reținut de polițiști după ce a izbit mașina unui profesor de sport de la Școala 19, părăsind mai apoi locul faptei. Nechita s-a judecat cu IPJ Bacău și cu profesorul Bogdan Ghica, pierzând definitiv în februarie 2021 (dosar: 10105/180/2019).
Fratele lui Nechita deține un bar cu păcănele la Cascada, Brau Union, fiind evidențiat de presa centrală drept unul dintre profitorii pandemiei. Prin intermediul firmei Sanrotex Trading ar fi livrat instituțiilor statului măști și echipamente de protecție în valoare de peste 600.000 euro, începând cu aprilie 2020.
Viziteu, un primar cu penali în funcții publice
În iulie 2020, într-un comunicat de presă, deputatul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, candidat al USR/PLUS la funcția de primar al Bacăului, mulțumea băcăuanilor pentru mobilizarea exemplară în campania de strângere semnături pentru „Fără penali în funcții publice”.
Efortul băcăuanilor de acum 2 ani nu a fost în zadar! Am reușit să strângem 45.000 de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice și am fost locul 3 național. Este meritul fiecărui cetățean onest, care acum 2 ani a spus clar și răspicat: ajunge! Vă mulțumesc!
scria Viziteu pe Facebook. Între timp, viziunea fostului deputat s-a schimbat odată cu preluarea funcției de primar. Stilul e omul, așa cum funcția îl face pe om, iar puterea îl schimbă. Viziteu s-a înconjurat de „dalmațieni” și și-a umplut de penali chiar propriul cabinet, acolo unde USR/PLUS ar fi trebuit să aducă acei oameni noi, nepătați, care să-l ajute pe necoptul primar să…recreeze Bacăul.