Actualitate

După ce a lăsat casele Habitat din Izvoare fără apă și canalizare, din 2017, primarul extinde experimentul în programul „O casă pentru fiecare tânar”

36 de case din cartierul Izvoare, de la periferia municipiului Bacău, au fost construite în numai cinci zile, în octombrie 2017, de peste 800 de voluntari din mai multe țări, în cadrul unui program al Habitat for Humanity. 134 de persoane- adulți, tineri și copii- trebuiau să se mute în cel mai scurt timp în case.

(Sursa foto: Zdbc.ro)

În ciuda promisiunilor, după mai bine de doi ani, Primăria Municipiului Bacău nu a reușit să pună două țevi, una de apă și alta de canal, pentru ca proprietarii caselor să se poată muta.

Indiferența administrației locale a fost motivul protestului viitorilor locatari din Izvoare dar și al Habitat for Humanity.

Habitat for Humanity România solicită Primăriei Bacău racordarea la rețeaua de apă-canal a celor 36 de case construite la BIG BUILD 2017

Vineri, 12iulie 2019 incepand cu ora 10.00, beneficiarii locuintelor construite de Habitat for Humanity au protestat in fata Primariei Bacau, in speranta ca locintele lor vor fi bransate la utilitati. Cele 36 de locuințe au fost construite în cadrul evenimentului BIG BUILD, organizat de Habitat for Humanity România la Bacău între 2 și 6 octombrie 2017, în cartierul Izvoare. Peste 800 de voluntari români și străini au lucrat atunci cot la cot cu cele 36 de familii care se află încă în nevoie urgentă de un cămin decent. Finanțarea integrală a proiectului – peste 1,5 milioane euro – a fost asigurată de Habitat for Humanity România din sponsorizări oferite de unele dintre cele mai mari companii din România, precum și din donațiile voluntarilor români și internaționali, care au călătorit sute sau chiar mii de kilometri pentru a da o mână de ajutor familiilor în nevoie din Bacău.Intalnirea completa dintre Primarul Cosmin Necula si Reprezentantii beneficiarilor o puteti viziona accesand linkul : https://www.facebook.com/eurotvbacauoficial/

Publicată de Radio Easy Bacău pe Sâmbătă, 13 iulie 2019

Astăzi de împlinesc 2 ani de la începutul proiectului Big Build 2017. Peste 800 de voluntari au ridicat atunci 36 de case în doar 5 zile, iar Primăria Bacău nu a reușit în doi ani să tragă două conducte de apă și canalizare. Știrea de astăzi prin care Primăria Bacău dorește realocarea fondurilor acestui proiect pentru plata datoriilor sale, denotă un gest incalificabil. Refuzăm să credem această insultă la adresa familiilor în nevoie și la adresa tuturor voluntarilor care au pus umărul la ridicarea acestor locuințe. Refuzăm să credem că o astfel de nedreptate fără margini ar putea fi posibilă. În al doisprezecelea ceas facem un ultim apel la Primăria Municipiului Bacău pentru respectarea angajamentelor asumate înca din anul 2017 și pentru a urgenta executarea lucrărilor de apă-canal.

se arată într-un comunicat al Habitat for Humanity din octombrie 2019.

Deoarece Primăria Municipiului Bacău nu a mișcat nimic, rețelele de electricitate și gaz au fost realizate tot de Habitat for Humanity.

Presiunea publică a făcut ca municipalitatea să acorde, recent, un contract către SSPM Bacău, în valoare de peste 900 de mii de lei. În pofida promisiunilor primarului Cosmin Necula, lucrările sunt departe de a fi gata și este puțin probabil ca proprietarii să se poată muta in ele până la primăvară.

(Sursa foto: Bacau.net)

Din 2017, zona caselor din Izvoare a rămas în mizerie. Un drum de pământ , câini , gunoaie peste tot , iar casele au fost în mod repetat vandalizate.

Viziune de dezvoltare pentru municipiul Bacău: un sat cu tineri de peste 42 de hectare

Într-un video postat în weekend, primarul Cosmin Necula anunță că pune la bătaie 42 de hectare din municipiul Bacău, gratuit, pentru tinerii până în 35 de ani. Este vorba de terenul din apropierea Cimitirului Sărată 2, pe unde este culoarul de zbor al avioanelor. În Planul Urbanistic General al municipiului Bacău terenul nu se pretează la case de locuit, ci este în categoria ”zona instituții publice, servicii”.

Ca și în cazul caselor Habitat din Izvoare, edilul anunță că Primăria Municipiului Bacău va asigura gratuit infrastructura, căile de acces și rețele de utilități.

Primăria va asigura gratuit și infrastructura – căile de acces și rețelele de utilități. De asemenea, proiectele de casă vor fi puse gratuit la dispoziția celor interesați. Tot noi vom construi în noul cartier spații de odihnă și relaxare, o creșă și o grădiniță. În zilele următoare voi reveni cu mai multe detalii despre acest proiect.

a spus primarul Cosmin Necula.
(Sursa foto: Facebook)

Joi, 12 decembrie 2019, de ora 17:00, la Centrul de Tineret al Municipiului Bacău-fostul sediu PNL Bacău (strada Vasile Alecsandri nr. 10), va avea loc o dezbatere asupra ideii de a tranforma 42 de hectare din municipiu într-un sat pentru tineri.

Galerie foto

Habitat for Humanity Bacau
Habitat for Humanity Bacau
Habitat for Humanity Bacau

Sursa: Ziarul de Garda