Politică

Cum a ajuns primarul Necula să ia binecuvântare politică de la infractorul Stavarache?

Ex-promisiune politică a PSD, suit pe valul câștigător al #schimbării la alegerile locale din 2016, primarul Cosmin Necula se însoțește, de o bucată de timp, cu fostul edil al Bacăului, Romeo Stavarache. Primul îl frecventează pe cel de-al doilea, după ieșirea acestuia din pușcărie, unde a „servit” o condamnare pentru fapte de corupție. Cum a ajuns Necula să caute lumina politică la fitilul unsuros al lui Stavarache? Relativ simplu.

După ce a fost aruncat peste bord de PSD, din cauza nerealizărilor administrative flagrante și a jocului la două capete în dauna partidului care l-a făcut primar, Necula s-a reorientat către Pro România doar că partidul lui Ponta se deșiră precum un pullover prost croit. Curg ațele și … ițele din organizația care se pretinde a fi „pro” România. Iar marasmul e vizibil. (vezi articolul: https://bit.ly/2SbDKpE).

Cum perspectivele formațiunii sunt departe de a fi însorite, găunosul edil băcăuan caută consolarea în altă parte – în poala lui Stavarache, acolo unde frustrările celor doi coabitează exemplar. Marturie in acest sens sta faptul ca, in loc sa #schimbe cum a promis, Necula a reciclat esalonul 2-3 din functionarimea adusa de Stavarache in Primarie, acum 15 ani: pana si soferul sau secretara fostului primar au fost recuperati de Necula si isi vad de treaba, in continuare, alaturi de acesta. Schimbarea din 2016 a fost…reciclare si resapare.

Ambii – Stavarache & Necula – sunt mânați de resorturi care n-au nicio legătură cu băcăuanii și Bacăul: Romică are de reglat conturi în PNL și în Primărie, cu unii dintre funcționari; Cosmin caută – după propriile posibilități – să facă daune foștilor săi colegi, azi cantonați în opoziția locală. Șansele la un fantomatic al doilea mandat de primar tind, progresiv, către zero. Ponta e complet irelevant în acest film de strict interes local – n-ar fi exclus ca Pro România să sucombe până la alegerile locale din 2020. Prin urmare, la naiba cu Victoraș și scenariile lui care vizează propria candidatură la prezidențialele din 2024.

Anul 2020 e cămașa cea mai apropiată de corp. Și pentru Necula, și pentru Stavarache. Mai ales pentru Necula.

Odată liberat, Stavarache pare incapabil să facă figurație de casnic – a luat deja în pastorire o bucată din PNL Bacău, pilotandu-l politic pe deputatul Ionel Palăr, copilul său de suflet dintotdeauna. Pe lista scalpurilor pe care Stavarache urmărește să și le atârne la cingătoare se numără Dragoș Luchian, Lucian Ciubotaru, dar și unii funcționari „trădători” din Primărie – între ei, cap de lista secretarul Popovici Ovidiu Nicolae pe care Stavarache l-ar vrea oale și ulcele. La cât de perseverent este, nu-i exclus ca fostul primar să repurteze unele succese de etapă. Evident, cu ajutorul lui Necula. 

De cealaltă parte, actualul primar caută să-și asigure un loc eligibil pentru parlamentarele din 2020. Cu Primăria e deja „case closed” și e foarte posibil ca așa-zisul om al Pro România din Bacău să joace, de fapt, pentru adversar, în echipa Stavarache – PNL, probabil pentru a asigura viitorului candidat liberal la fotoliul de primar un scor cât mai bun. Mircea Fechet, un alt fost protejat politic al lui Stavarache, își face de zor încălzirea la București, unde activează ca secretar de stat la ministerul Mediului. Pentru el n-ar fi tocmai o întâmplare ca viitorul să sune bine. Politic vorbind. 

Write A Comment